Urząd ochrony konsumenta staje w obronie wrobionych w polisolokaty

Metoda „na wnuczka”, szybkie pożyczki czy oferty super zarobków otrzymane na ulicy – śmiałam się z ludzi, którzy dają się wrobić w tego typu pułapki. Sama jednak wpadłam w podobną pajęczynę. Założyłam polisolokatę, jak wszystkie tego typu sztuczki, początkowo zapowiadają się niewinnie, potem jednak żarty się kończą i trzeba szukać pomocy.

Legalne oszustwo – czy da się uciec od polisolokat?

wrobieni w polisolokaty szukają pomocyPrzez całe życie byłam pewna, że jestem osobą rozważną i odpowiedzialną, dlatego sama nie mogłam uwierzyć, kiedy zrozumiałam w jakie bagno się wpakowałam. Na szczęście, sprawa nie dotyczy tylko mnie, a wielu osób w całej Polsce. Inni wrobieni w polisolokaty szukają pomocy u prawników. Skuszeni obietnicą wysokich zarobków, przy ominięciu „podatku Belki” ludzie mądrzy i rozważni tracili czujność i podobnie jak ja nie dość dokładnie analizowali umowy, które podpisują. Chore opłaty manipulacyjne szybko zniechęcały klientów a wtedy wychodził na jaw główny przekręt. Mimo, że to niedorzeczne karą umowną za jej zerwanie była zebrana na polisolokacie kwota wpłaty. W sprawę interweniował sam Urząd ochrony konkurencji i konsumenta, zarzucając kilkunastu instytucjom haniebne warunki umów. Zdaniem urzędu przerzucanie na klienta kosztów likwidacji konta jest niedopuszczalne, ponieważ powinny to być koszta związane z ryzykiem prowadzenia działalności gospodarczej. Na drodze negocjacji ustalono, że opłaty te będą zmniejszone w trzydziestu ośmiu wzorcach umów do dwudziestu pięciu procent składki pierwszorocznej przy składkach regularnych lub do siedmiu i pół procenta przy składce jednorazowej. Jednak niezależnie od wpłaconych kwot opłata nie może wynieść więcej niż pięć tysięcy złotych.

Takie rozwiązanie pomimo, iż nadal krzywdzące pozostawia światełko nadziei dla osób, które dały się nabrać jak ja. Dla tych wciąż niezadowolonych pozostaje jeszcze prywatna ścieżka sądowego dochodzenia swoich praw.