Usuwanie azbestu i wycinanie liter z folii

wycinanie liter z folii

Obecnie jeszcze na wielu domach można spotkać dachy pokryte blachami z dodatkiem azbestu. Niektórych nie stać na wymienienie ich, a niektóre osoby po prostu nie zdają sobie sprawy z zagrożenia. Na szczęście obecnie można otrzymać dofinansowanie z Unii Europejskiej na wymianę takiego pokrycia dachowego.

Wycinanie liter z folii – na co zwrócić uwagę usuwając azbest

wycinanie liter z foliiOczywiście do usunięcia azbestu z dachu potrzebna jest specjalistyczna ekipa, która poradzi sobie z zagrożeniem, jakim będzie rakotwórczy azbest. Podczas wymiany poszycia dachowe, a przede wszystkim podczas zdejmowania poszycia z azbestem jest potrzebne odpowiednie oznakowanie, czasem sprawdza się wycinanie liter z folii, szczególnie takiej rażącej, ostrzegawczej. Teren oczywiście powinien zostać odgrodzony, tak więc taśmy odblaskowe także będą potrzebne. Problem podczas zdejmowania płyt z azbestem pojawia się gdy są one złączone, na przykład kiedyś łączyło się je trwałymi elementami jak taśma butylowa. To podczas zdejmowania takich płyt często dochodzi do uszkodzeń ich, co będzie na pewno większym zagrożeniem, gdyż krążące w powietrzu cząstki azbestu mogą dostać się do organizmu. Już po demontażu pokrycia dachu z azbestem pozostaje kwestia bezpiecznego transportu tego materiału. Służą do tego specjalne samochody, które oczywiście posiadają znaki ADR. W tym przypadku jest to pomarańczowo czarny znak. Z biała literką a na czarnym tle.

Niestety poszycia dachowe z azbestem w naszym kraju są jeszcze bardzo popularne. Na pewno minie jeszcze wiele lat, aż znikną całkowicie z naszych krajobrazów, albo i nie znikną? Tego nie wie nikt.

Źródło informacji – http://www.bvformat.pl/kategoria/174_Wycinanie_liter_napisow.html