Wakacje na Żuławach

Od lat jeździliśmy nad morze, ale nigdy nie spędziliśmy wakacji na Mierzei Wiślanej czy Żuławach. W tym roku postanowiliśmy, że właśnie tam się zatrzymamy, choć na kilka dni. Wybór noclegów spory, my zdecydowaliśmy się na miejscowość Stegna, wieś między Jantarem a Sztutowem, która kusi plażami i lasem.

Na kolonie do Stegny

stegna ośrodki kolonijneSzukaliśmy informacji o okolicach i Stegna wydała nam się ciekawą opcją. Blisko do Trójmiasta, podobnie jak do Malborka, nad Zalew Wiślany, niedaleko Wisły. Jeśli nie chcemy wyłącznie odpoczywać na plaży, można wyskoczyć i trochę pozwiedzać. Zresztą na miejscu też znajdziecie jakieś zabytki, choćby kościół Najświętszego Serca Pana Jezusa. Co jeszcze zastaniecie w tym uroczym miejscu? Jeżeli chodzi o noclegi, oferuje stegna ośrodki kolonijne i wiele innych miejsc, gdzie można się zatrzymać. Na miejscu znajdziecie pokoje dwu, trzy czy czteroosobowe. Do dyspozycji oczywiście łazienka, telewizor, kuchnia, a także obiekty sportowe. Możecie aktywnie spędzić urlop, grając w piłkę nożną czy siatkówkę plażową, dzieciaki mogą skorzystać z placu zabaw, a w przypadku niepogody jest na przykład sala do gier. Grill albo ognisko? Nie ma problemu. W większości ośrodków także takie udogodnienia znajdziecie bez kłopotu. Poza tym wypożyczalnia rowerów, w końcu okolica to piękne nadmorskie i leśne tereny, które warto zobaczyć, także z perspektywy dwóch kółek. Spacery po lasach i plaży również można polecić.

Stegna to może nie najbardziej popularny cel wakacyjnych podróży, ale z pewnością miejsce, które warto odwiedzić. Cisza, czyste powietrze i plaże, które zachęcają do opalania. Latem znajdziecie tam wiele atrakcji, także na piasku i na wodzie. Jeśli natomiast będziecie chcieli na chwilę uciec w inne miejsce, nie ma problemu – Gdańsk, Krynica czy Frombork są w zasięgu ręki.