Warunki bezpiecznej pracy na dachu

Podczas wysokościowych prac remontowych lub budowlanych ryzyko wypadku jest znacznie większe niż przy podobnych czynnościach wykonywanych na poziomie gruntu. Wymagane jest więc stosowanie restrykcyjnych zasad dotyczących bezpieczeństwa oraz środków zapobiegawczych, a także ostrożność ze strony samego robotnika.

Jak uchronić się przed upadkiem?

system asekuracji dachowejJednym z rodzajów prewencji jest wykorzystywanie tak zwanych poziomych systemów asekuracyjnych, opartych głównie na linach i siatkach ochronnych. Najlepiej sprawdzają się one w przypadku robót na dachach o małym spadzie: niektórych budynków, wagonów pociągowych. Ich zadaniem jest chronienie pracownika przed upadkiem z wysokości w wyniku znalezienia się poza krawędzią stabilnego podłoża. System asekuracji dachowej przewiduje też zespół środków zapobiegawczych używanych w przypadku dachów stromych. W ich skład wchodzą między innymi haki zabezpieczające, ławy kominiarskie, urządzenia kotwiczące oraz specjalne pomosty do przemieszczania się po płaszczyźnie. Dodatkowo, każdy robotnik wysokościowy powinien być wyposażony w specjalny kombinezon, szelki bezpieczeństwa oraz linę kotwiczącą. Innym ważnym elementem zapobiegawczym są bariery ochronne, montowane najczęściej w okolicach krawędzi dachu. Projektowane są one w taki sposób, by bez problemu utrzymać ciężar opierającego się o nie człowieka, nawet jeśli wpadnie na nie z lekkim impetem – na przykład w wyniku potknięcia.

Niezależnie od rodzaju prac prowadzonych na wysokości, należy zachować szczególną rozwagę – moment dekoncentracji może okazać się fatalny w skutkach. Bezpieczeństwo zawsze musi stanowić kwestię priorytetową, a co za tym idzie stosowanie systemów asekuracyjnych nie powinno być traktowane przez pracodawców i robotników jako opcja, lecz jako konieczność.