Wdzięk miskanta olbrzymiego

Większość z nas marzy o tym, aby mieć własny ogród. Zachwycamy się tymi, które mijamy, przejeżdżając samochodem i wzdychamy z zazdrością i melancholią, gdy innym kwitną bzy, tulipany czy astry zależnie od pory roku. Nie zawsze myślimy o tym, jak wiele pracy i umiejętności musi kosztować tak wyglądający ogród. Coraz więcej osób jednak decyduje się na ozdobne, aczkolwiek mało wymagające rośliny.

Ogród z miskantem olbrzymim

miskant olbrzymiOgród ma przede wszystkim cieszyć, a nie przysparzać kilku godzin pracy dziennie. Dlatego coraz częściej wybiera się rośliny efektowne, aczkolwiek łatwe w uprawie. Ogromną popularnością cieszy się w ostatnich latach miskant olbrzymi. To trawa wieloletnia, które dorasta nawet do 2,5 czy 3 metrów! Stanowi piękne tło dla bylin. Stanowi połączenie miskantu cukrowego i chińskiego. Głównie uprawia się ją właśnie jako roślinę ozdobną, aczkolwiek coraz częściej także dla pozyskania biomasy, a co za tym idzie energii. Roślina ta pochodzi z Azji i tworzy bardzo silny system korzeniowy. Jej najpiękniejszą częścią są lancetowate liście w odcieniu soczystej zieleni  oraz puszyste kwiatostany. Te jednak cieszą oko krótko, liście natomiast często nawet zimą! Roślina nie jest bardzo wymagająca. Wystarczają jej gleby nawet 5. klasy. Lubi słoneczne stanowiska o średniej wilgotności. Szczególnie zadbać należy o nią jedynie w pierwszym roku uprawy, gdy na zimę warto zabezpieczyć ją korą czy słomą. Następnie wymaga jedynie przycięcia wysuszonych na zimę liści, które wiosną pięknie odbijają. Miskant często hodowany jest także wielkoobszarowo.

Miskant olbrzymi jest wdzięczną trawą, która stanowi piękny egzotyczny element każdego ogrodu. Jego ogromne rozmiary dają piękne tło do wzrostu innych roślin. Jest łatwy w uprawie i niezbyt wymagający. Czasem hodowany także w uprawie wielkotowarowej głównie celem wytworzenia z niego biomasy.