Czy wyjazd językowy to dobra inwestycja w naukę języka obcego?

wyjazdy językowe

Nauka języka obcego jest dość specyficzną kwestią. Choć w czasie lekcji w szkole czy w czasie nauki w domu można zrobić spore postępy, to jednak dopiero kontakt z żywym językiem i używanie go w codziennych sytuacjach pozwalają najlepiej go poznać i dowiedzieć się, jak funkcjonuje „na żywo”.

Wyjazdy językowe – dobra inwestycja

wyjazdy językoweDo sposobów na kontakt z codziennym językiem, jakiego używają zwykli ludzie, zaliczają się np. rozmowy na forach internetowych, z native speakerami oraz wyjazdy językowe. Dla osób, które dopiero zaczynają naukę obozy językowe są szczególnie interesującą opcją, ponieważ pozwalają poznać język codzienny, ale pod okiem doświadczonego nauczyciela, co znacznie ułatwia i przyspiesza naukę. Do jakich krajów warto jechać? Oczywiście najlepszym wyjściem są ojczyzny języków, których się uczymy albo kraje, w których są językami urzędowymi. Dlatego można wybrać np. francuski we Francji albo w Kanadzie, która posiada francuskojęzyczną część, czy też w którejś z dawnych kolonii. Sprawa z np. angielskim jest jeszcze ciekawsza ze względu na ilość krajów, w których ten język jest używany. Do wyboru jest więc angielski w Anglii, w Szkocji, w Irlandii, w Australii, w USA, w Kanadzie, czy też w którejś z byłych kolonii. Jeśli jednak zależy nam na nauce najbardziej popularnych i zrozumiałych akcentów, warto wybrać jednak Anglię, USA lub Australię. Jeśli chodzi o obozy językowe Londyn jest dobrym miejscem na naukę ładnego akcentu.
Wybierając obóz językowy warto kierować się opiniami o obozie, własnymi preferencjami i możliwościami, jakie będzie miało się na miejscu. Chodzi nie tylko o naukę, ale także o możliwość zwiedzania miasta i lepszego poznania języka i kultury tego kraju.

Najlepiej samemu zobaczyć czy jest to interesująca opcja, wchodząc na stronę http://www.lingwista.com.pl