Wykładziny podłogowe – w całości czy w płytkach?

wykładziny podłogowe

Wybór wykładziny jest bardzo ważny dla naszego domu. W końcu jeśli ma to być coś, co przykrywa nam całą podłogę, to przede wszystkim powinniśmy się skupić na niej, a nie na panelach czy płytkach podłogowych, które będą przez nią przysłonięte.

Wykładziny podłogowe, które szybko się niszczą

wykładziny podłogoweObecnie każdy dobry sklep z wykładzinami ma w swojej ofercie wiele ciekawych rzeczy. Są to wykładziny tańsze i droższe, gładkie i puchate. Są jeszcze wykładziny w całości, czy też wykładziny dywanowe w płytkach i tym ostatnim rozróżnieniem będziemy się dziś zajmować. Którą z nich lepiej jest wybrać? Która z nich będzie bardziej funkcjonalna? Czy do różnych pomieszczeń powinniśmy stosować różne wykładamy? Przede wszystkim trzeba wybierać dobre gatunkowy produkty, a nie tanie wykładziny podłogowe, które szybko się zniszczą w naszych domach. Lepiej jest zapłacić więcej, ale mieć pewność, ze wybraliśmy najlepszy z możliwych produktów. Wróćmy jednak do głównego tematu. Wykładzina podłogowa w całości ma tą zaletę, że szybciej się ją połozy. Będzie montowana za pomocą list przypodłogowych. Rozkładamy tylko całość, przykładamy listwy i gotowe. Nasza wykładzina będzie się trzymać. Jeśli chodzi o wykładziny dywanowe w płytkach to są one klejone do podłoża, przez co ich położenie zajmuje więcej czasu, bo musimy czekać na wyschnięcie kleju.

Do tego ich odklejenie jest problematyczne, bo trzeba wycinać poszczególne kafelki, a nie zdjąć całość. Jednak za to nie trzeba wtedy wymieniać całości wykładziny, tylko jej część, co jest niewątpliwą zaletą tego rodzaju wykładzin.

Najlepszy sklep z wykładzinami: