Wypłata odszkodowania za wypadek na terenie UE

Wyjazd wakacyjny czy też służbowy wymaga odpowiedniego przygotowania, szczególnie jeśli nie planujemy poruszać się środkami komunikacji publicznej. Wybierając się w delegację poza granice kraju na terenie Unii Europejskiej na szczęście dziś nie musimy już ubiegać się o uzyskanie dodatkowej polisy ubezpieczenia OC dla swojego auta.

Składamy wniosek o wypłatę odszkodowania szkody komunikacyjnej

odszkodowanie za wypadek drogowy w NiemczechWstąpienie Polski do UE w 2004r. pozwoliło na znormalizowanie przepisów w zakresie ubezpieczeń komunikacyjnych, dzięki czemu wybierając się za granicę aktualnie nie musimy starać się o uzyskanie dokumentu takiego jak zielona karta. Jednakże pamiętajmy, że aby móc uzyskać odszkodowanie za wypadek drogowy w Niemczech czy też w innym państwie należącym do UE musimy przedstawić stosowną dokumentację, która umożliwi nam uzyskanie świadczenia z polisy OC lub autocasco. Nieoceniona w takiej sytuacji może okazać się pomoc doświadczonego rzeczoznawcy, specjalizującego się w rozpatrywaniu spraw związanych z wypłatą odszkodowania za szkody komunikacyjne poza granicami kraju. Korzystając z pomocy rzeczoznawcy nie musimy znać języka, ani martwić się formalnościami. Wykwalifikowany specjalista pomoże nam w kompleksowym załatwieniu spraw związanych z wypłatą odszkodowania. Rzeczoznawcy posiadają kompetencje w zakresie szacowania zarówno szkód komunikacyjnych jak również kosztów napraw, dzięki czemu mamy szanse na uzyskanie wyższej sumy świadczenia.

W przypadku rozległych szkód względem pojazdu warto rozważyć złożenie wniosku o wypłatę świadczenia z ubezpieczenia autocasco (oczywiście, jeżeli dysponujemy takim na polisie ubezpieczeniowej). Zdecydowanie większa niż w przypadku ubezpieczeń OC suma gwarancyjna pozwoli nam na ubieganie się np. o uzyskanie oryginalnych części zamiennych takich jak szyba.