Wyrównywanie nierówności, gładź czy szpachla?

Remont pokoju to z reguły wymiana mebli, wstawienie nowych okien, zmiana podłogi poprzez położenie płytek lub paneli, ale także często przy remoncie wykonujemy malowanie ścian. Zdecydowanie wpływa to na nadanie pokojowi nowych barw oraz innego klimatu, przez co pokój może zmienić się nie do poznania. Tylko jak pomalować pokój, jeśli mamy nie równe ściany?

Szpachla czy gładź, co jest lepsze?

szpachla gipsowaWiele osób myśląc o malowaniu, jest przekonana że aby efekt był dobry wystarczy pójść do sklepu zakupić pierwszą lepszą farbę w kolorze, który nam odpowiada i wystarczy malować. Jedna warstwa i gotowe, oczywiście można tak zrobić, ale musimy być gotowi na to że efekt końcowy zdecydowanie będzie odbiegał od naszych oczekiwań. Aby pokój w zadowalający sposób wyglądał, należy przede wszystkim, pomyśleć o tym czy w naszym pokoju nie trzeba wyrównać ścian. Jest to czynnikiem, który jest bardzo istotny przed samym malowanie. No dobrze ale jak to zrobić, co do tego wykorzystać. Na rynku znajdziemy wiele produktów, które mogą pomóc nam to zrobić. Pierwszym jaki powinniśmy zastosować jest na pewno szpachla gipsowa. Jest to produkt, który wykorzystywany jest do naprawiania nierówności występujących na ścianach czy sufitach, oraz precyzyjnie pomoże nam wyprowadzić kąty ścian jak i sufitu. Szpachla gipsowa jest lepsza do takich czynności niż gładź gdyż posiada większą wytrzymałość jak i możemy nałożyć grubą warstwę gładzi przez co prościej będzie nam pracować. Szpachla gipsowa jest to także produkt, który może posłużyć nam do udekorowania pokoju poprzez wykorzystanie go jako kleju do wielu elementów, które możemy umieścić w pomieszczeniu które remontujemy. Często wykorzystywany jest do łączenia płyt ściennych. Dlatego możemy być pewni że produkt tez posiada wysoką trwałość.

Remont pokoju nie musi być trudny, na pewno aby wykonać go dobrze musimy się dobrze przygotować jak i poprosić o opinie fachowca, który na pewno pomoże nam przy zakupie materiałów jak i sposobie w jaki lepiej będzie wykonać remont, przez co nie będziemy musieli martwić się że coś nie wyszło. Szpachla gipsowa to produkt, który będzie niezbędny w przypadku wyrównywania niedoskonałości występujących na powierzchniach, dlatego na pewno w przypadku remontu będzie nam potrzebny.