Zabawki edukacyjne – czemu są takie popularne?

Ostatnio na wielu portalach dotyczących dzieci i rodzicielstwa, jak również w fachowej prasie, można było znaleźć liczne artykuły odnośnie zabawek edukacyjnych dla dzieci. Wiadomo, że rozwój dziecka jest sprawą kluczową, a rodzice mogą go wspomagać swoimi działaniami. Jednak na czym polega fenomen zabawek edukacyjnych? Co one faktycznie dają dziecku?

Zabawki edukacyjne i nauka dziecka

zabawki kreatywne dla dzieciNa początku powiedzmy o jakie konkretnie zabawki chodzi. Zabawkami edukacyjnymi nazywa się takie, które uczą dziecko poprzesz zabawę. Nie chodzi zatem o lalki czy pluszami, tylko o gry, przedmioty czy zestawy dzięki którym dziecko może się nauczyć pisania, czytania, liczenia, może też doskonalić swoje umiejętności. Są to też zabawki które uczą tak zwanych mówiąc w języku dorosłych – kompetencji miękkich np. pracy w zespole. Wtedy są to zabawki czy gry którymi trzeba się zająć przynajmniej w dwie osoby. Liczne zabawki dotyczyć także nauki języka obcego na podstawowym poziomie. Czy takie zabawki edukacyjne coś dają? Czy mają na coś wpływ? Na pewno w jakiś sposób mogą stymulować rozwój dziecka, choć nic nie zastąpi tradycyjnego nauczania. Raczej służą one jako podpora, jako dodatkowe ćwiczenia w domu, które dziecko wykonuje po wizycie w przedszkolu. Jednak każdy rodzic dba o swoje dziecko, więc stara się zapewnić mu jak najlepszy start. Poprzez takie zabawki można zachęcić dziecko do nauki, bo często zajęcia w szkołach nie są pasjonujące. Dziecko tez samo musi odkrywać co lubi, w czym jest dobre, nad czym musi popracować.

Podsumowując, zabawki edukacyjne dla dzieci są popularne ze względu na to, że rodzice chcą zapewnić swojemu dziecku lepszą przyszłość. Zabawki uczą i bawią, więc zachęcają do podejmowania trudu nauki, a i maluchy będą zadowolone z takiego rodzaju rozrywki intelektualnej.

Informacje pochodzą z naukowazabawa.pl