Zagłębiarka z zabezpieczającym sprężynowym klinem

Zagłębiarki można kupić na polskim rynku w różnych cenach. Dostępne są np. zagłębiarki marki Festool – jedną z tańszych można kupić już za cenę od 1900 do 2300 zł. Jeśli chodzi o model TS 55, to sama marka Festool jest zgodna, że jest to najlepsza zagłębiarka, jaką do tej pory udało się jej stworzyć.

Dokładne cięcie bez wyrw do 55 mm

zagłębiarka festool ts 55Cechą charakterystyczną tej zagłębiarki jest ultra płaska budowa. Obudowa posiada króciec ssący, który jest przesunięty do wewnątrz. Dzięki takiej budowie możliwe jest cięcie tuż przy krawędzi. Minimalny odstęp od ściany wynosi 12 mm. Urządzenie daje możliwość dodatkowego wyposażenia w okienko albo specjalne zabezpieczenie przeciwodpryskowe. Dzięki temu praca na takiej zagłębiarce jest bezpieczna. Dodatkowo zagłębiarka festool ts 55 daje zdecydowanie największą kontrolę pracy – rezultaty są naprawdę zadowalające. Cechą szczególną urządzenia jest specjalny klin rozszczepiający. Klin ten wysuwa się przed tarczą i zapewnia bezpieczeństwo. Podwójny wyświetlacz daje możliwość regulowania głębokości cięcia. Zagłębiarka i szyna prowadząca połączone razem umożliwiają cięcie na głębokość 55 mm. Nie trzeba tutaj wykonywać żadnych czasochłonnych poprawek, bo cięcie jest naprawdę perfekcyjne. W urządzeniu znajduje się też sprężynowy klin, który pełni bardzo ważną funkcję. Otóż klin ten zabezpiecza przed odrzutem narzędzia, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zranienia. Każdy kto chce uzyskać czyste cięcia bez żadnych wyrw, powinien zastosować dodatkowo szynę prowadzącą.

Tylko wtedy możliwe jest wykonanie precyzyjnego cięcia materiału. Zagłębiarka porusza się po szynie bez luzu – jest to możliwe dzięki szczękom prowadzącym. Szczęki te można regulować beznarzędziowo, co jest kolejna zaletą urządzenia. Warto zastanowić się nad zakupem takiej zagłębiarki.