Zakup dobrych falowników

W wielu instalacjach elektrycznych konieczna jest konwersja jednego rodzaju energii na inny. Dotyczy to zarówno wartości napięcia jak i również jego charakteru. W niektórych instalacjach do zasilania urządzeń niezbędne jest napięcie przemienne a w innych stałe. Obecnie w celu pozyskania energii elektrycznej często stosowane są alternatywne sposoby jej wytworzenia.

Jak działa falownik?

falownikiMożna tutaj przywołać chociażby przykład instalacji fotowoltaicznej. W takiej konfiguracji ogniwa wytwarzają napięcie stałe, które musi być zamienione na przemienne przy użyciu odpowiednich urządzeń. Do tego stosowane są falowniki, które umożliwiają konwersję DC na AC. Warto wspomnieć,  że napięcie wyjściowe ma regulowaną częstotliwość co jest często wykorzystywane również w układach sterowania na przykład silników. Wraz ze zmianą częstotliwości zmienia się bowiem prędkość obrotowa silnika. Podczas doboru tego rodzaju urządzenia należy zwrócić uwagę na jego typ. Na rynku dostępne są między innymi falowniki jedno i trójfazowe. Jak widać w niektórych rozwiązaniach konieczne jest zastosowanie specjalnych obwodów, które umożliwiają konwersję energii. Dzięki temu można uzyskać odpowiednie parametry, które są następnie wykorzystywane w dalszych czynnościach. Dzięki zastosowaniu inwerterów możliwe jest podpięcie paneli fotowoltaicznych do sieci czy sterowanie prędkością obrotową silników.

Urządzenia te można nabyć w specjalistycznych punktach stacjonarnych lub za pośrednictwem Internetu. Istnieje również możliwość zamówienia bezpośrednio od producenta. Jak widać w przypadku instalacji elektrycznych koniecznym jest często wykorzystanie dodatkowego osprzętu, który pozwoli dopasować parametry wszystkich urządzeń podłączonych do sieci tak żeby możliwe było ich poprawne działanie.