Zawsze mam w garażu zapasowe opony rowerowe

Jestem miłośnikiem rekreacyjnej i amatorskiej jazdy na rowerze. Mam swój rower trekkingowy i uwielbiam spędzać czas wolny na rowerowych przejażdżkach. Rowery trekkingowe mają do siebie, że mają cienkie i bardzo wąskie opony. Łatwo jest przebić lub zniszczyć oponę w trakcie jazdy. Dlatego w swoim garażu zawsze mam jakieś dwie zapasowe sztuki opon pasujących do mojego roweru.

Wybór opon rowerowych jest ogromny

opony rowerowe 28Do roweru typowo turystycznego potrzebne są opony o naprawdę dobrej przyczepności. Ja się dopiero po jakimś czasie dowiedziałem, że po zakupie roweru powinno się od razu wymienić opony na jakieś porządniejsze. To zależy oczywiście od tego jakiej marki rower kupujemy. Niektórzy producenci zakładają od razu najwyższej jakości opony rowerowe 28 cali lub inne dopasowane do rozmiaru kół. Wybór opon rowerowych jest tak samo ogromny jak opon samochodowych. A naprawdę warto kupić dobrą oponę. Ja dostałem swój rower od mojego synka na dzień ojca. Sam sobie go wybrałem, ale rower był prezentem od mojego synka. Gdy go wybierałem to zwróciłem uwagę na jakość założonych opon. Na szczęście kupiłem model roweru z bardzo dobrymi oponami. Ale od razu kupiłem sobie dwie takie zapasowe opony na zmianę. Ja jeżdżę amatorsko, ale robię naprawdę spore dystanse. Dlatego wiem, że przy takiej eksploatacji mojego roweru posiadanie opon zapasowych jest koniecznością. Chociażby ze względu na to, że opony jak w samochodzie – po prostu się zużywają.

Zużycie opony rowerowej widać po wysokości bieżnika. Dokładnie tak samo jak w samochodzie. Ja wiem, że jeżdżąc naprawdę sporo trzeba przywiązywać uwagę do tego w jakim stanie są rowerowe opony. Jeśli zauważę, że któraś z opon nie nadaje się już do jazdy to od razu wymienię ją na nową. A w swoim garażu zawsze mam przynajmniej dwie zapasowe sztuki opon.