Zestawy solarne – czy to się opłaca?

Wiele osób budując dom zastanawia się nad montażem zestawu solarnego, dzięki któremu zawsze będziemy mieli dostęp do ciepłej wody bez rozpalania w piecu, które jest dosyć uciążliwe, szczególnie latem w upalne dni, kiedy to wieczorami mamy ochotę posiedzieć w ogrodzie a nie przy piecu.

Zastosowanie zestawów solarnych

zestaw solarnyPrawie w każdym przypadku zastosowanie kolektorów słonecznych w domach jednorodzinnych odbywa się na drodze zakupu gotowego zestawu solarnego dostępnego w sklepach lub stronach internetowych. Jak dokonuje się wyboru? Oczywiście dobór dokonywany jest w bardzo uproszczony sposób bo najczęściej na podstawie przypuszczalnej ilości dziennego zużycia wody ciepłej użytkowej.  Można również dokonać wyboru na podstawie ilości mieszkańców czy ich wymagań co do ilości  ciepłej wody. Z wyborem gotowego zestawu płynie szereg korzyści. Między innymi za cały zestaw solarny płacimy mniej niż gdybyśmy kupowali każdą część osobno. Poza tym znajdujące się w zestawie komponenty są do siebie dopasowane. Dzięki temu mamy pewność, że instalacja będzie sprawnie działać i nie ulegnie awarii na skutek zakupu zbyt małego naczynia wzbiorczego lub małej pojemności podgrzewacza wody w stosunku do powierzchni kolektorów słonecznych. Jedyne czego nie ma w zestawie to rury instalacji solarnej a także systemu mocującego dla kolektorów słonecznych. Decydując się zestaw solarny warto wybrać znanego producenta, ponieważ mamy wtedy pewność, że został on wykonany z wysokiej jakości materiałów, dzięki czemu będzie nam służył przez wiele lat.

Ile będziemy musieli zapłacić za taki zestaw? Oczywiście to zależy od wielkości takiego zestawu a także jego jakości. Do tego trzeba jeszcze doliczyć koszt montażu. Bardzo często sami producenci oferują swoim klientom bezpłatny montaż, aby zachęcić ich do kupna.