Jakie zastosowania mają imadła?

Pomimo rozwoju technologii, wiele prac, które wykonuje się w warsztatach, szczególnie rzemieślniczych, w dalszym ciągu bazuje na tradycyjnych rozwiązaniach. Wszystko dlatego, że obróbka, tak samo ręczna, jak też z zastosowanie podstawowych narzędzi, niewielkich elementów, wymaga odpowiedniego stanowiska pracy. Jednym z jego podstawowych elementów powinno być imadło, które pozwala na zamocowanie danej rzeczy.

Nowoczesne typy imadeł

imadła maszynowe bisonRozwój technologii przełożył się również na stworzenie nowych modeli dobrze znanych narzędzi. Jeszcze kilkanaście lat temu popularne były imadła szczękowe, które miały swoje zastosowanie w wielu sektorach przemysłu. Obecnie są wykorzystywane najczęściej przez rzemieślników oraz poszczególne warsztaty, takie jak samochodowy. Nie oznacza to jednak, iż nowoczesny i wysokorozwinięty przemysł nie potrzebuje już imadeł. Wręcz przeciwnie, zmieniły się jednak wymogi, co do tych urządzeń. Dlatego powstały też imadła maszynowe Bison jest producentem tego typu rozwiązań, które bazują na nowoczesnym systemie pracy hal przemysłowych. Są uzupełnieniem do technologii CNC, czyli komputerowo sterowanych maszyn przemysłowych. Dotyczy to przede wszystkim tych urządzeń, które biorą udział w obróbce materiału. Imadło maszynowe ma swoje zastosowanie w szczególności przy okazji frezarek i szlifierek. Zapewniają dużą siłę zacisku, co przekłada się na doskonałą stabilizację konkretnego elementu.

Tego typu elementy są bardzo popularne w przemyśle. Wszystko za sprawą dużej siły zacisku. Niejednokrotnie stabilne mocowanie elementu przekłada się na precyzję w trakcie jego obróbki. Dotyczy to między innymi prac, jakie wykonuje się przy użyciu szlifierek oraz frezarek. Dlatego imadła maszynowe są stosowane przy okazji urządzeń typu CNC.